PASTURE SUMMIT

AUTUMN EVENTS 2024



Pasture Summit is holding two on farm events this Autumn, hosted by farmers for farmers, with input from dairy sector specialists, sharing ideas and developments on achieving profitable dairy food production from grass. We're in the business of turning grass to milk to cash - it's our key competitive advantage. Our host farmers are focused on achieving strong bottom-line financial performance and growth. They will present their costs and returns and discuss their farm management strategy to drive profit now and into the future.

Outline Programme for Southland Event	
THEME:	Profit, Pasture, Progression
DATE:	Wednesday 8 th May 2024
LOCATION:	Hosted by Sam and Jenna Hodsell in Taramoa, Southland
TIMING	SESSION DETAILS
9:30 to 10:00	Arrival, registration and morning tea
10:00 to 10:15 (15 mins)	Welcome, Introductions and why we are on this farm - Will Green, Pasture Summit
	Orientation and H&S Briefing - Nathan Nelson, DairyNZ
10:15 to 11:15 (60 mins)	SESSION 1: Business Goals and Financial Results
	> Background
	Business & financial performance
	Industry benchmarks & regional comparisonsGrowth strategy
	<u> </u>
44 20 1 42 45	Host farmers, Sam and Jenna presenting, facilitated by Nathan Nelson, DairyNZ
11:30 to 12:45 (75 mins)	SESSION 2: Herd Reproduction Key management practices to achieve excellent reproductive results
	Session facilitated by Nathan Nelson, DairyNZ
	Science Team Presentation Kevin Macdonald, Farm Systems Scientist
	Dr Susanne Meier, DairyNZ Senior Scientist and herd reproduction specialist
	Key farm system components of high in calf/low empty rate herd
	> Trend of 6 week in calf rate over time
	Latest research on repro/replacements
	> Latest info on genetics/fertility BV et
	▶ Q&A
	Our Journey with Herd Repro
	Host farmers, Sam and Jenna presenting
	Southland farm owner to share herd reproduction strategy
	Presented by Daniel Woolsey from Leawood Downs Farm
	Onen OSA
42.45 1 42.55	Open Q&A
12:45 to 12:50 (5 mins)	Key messages & wrap up - Will Grayling / Will Green, Pasture Summit
13:00 to 13:45	
(45 mins)	LUNCH
13:45 to 14:45	SESSION 3: Equity Growth Pathways
(60 mins)	
(303)	Panel discussion exploring equity growth pathways for young farmers wanting to progress in dairying. Session facilitated by Lynaire Ryan, Pasture Summit.